Sunday, April 16, 2006

Wat is NLP?


Definities van NLP;

Lucas Derks en Jaap Hollander geven in hun boek `Essenties van NLP' een drietal definities, omschrijvingen, van NLP. Ze zijn alle drie essentieel om te weten wat NLP is en doet. In feite is NLP de wisselwerking tussen deze drie aspecten. We behandelen ze hieronder in het kort.

1. NLP is de studie van de structuur van onze subjectieve ervaring.

Het gaat hier over wat iemand (in gedachten) hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft; over hoe ons lichaam (daarop) reageert en van welke vooronderstellingen en algemeenheden iemand uitgaat. De combinatie van deze elementen noemt men in NLP: de structuur van de subjectieve ervaring. Studie hiervan betekent dat NLP onderzoekt hoe mensen hun eigen persoonlijke innerlijke beleving creëren; men zoekt naar patronen, eigenschappen ervan, volgorde (structuren), etc. Als we hier via een NLP-benadering veranderingen in aanbrengen ontstaat er een andere structuur, hetgeen leidt tot ander gedrag en andere emoties. Structuren worden in NLP dus bestudeerd om ze te kunnen veranderen.

2. NLP is modelleren.

Modelleren houdt in: een menselijk vermogen - vaak van een expert daarin - in kaart brengen om het over te kunnen dragen aan anderen. Door dit te doen fungeert NLP als een algemeen toepasbare onderwijstechniek voor het analyseren, begrijpen en het overdraagbaar maken van menselijke vermogens. Het is hierbij met name de bedoeling om speciale vermogens te vertalen in leerbare technieken. Modelleren is vooral mogelijk via het achterhalen van de structuur van innerlijke ervaringen (zie definitie 1) om deze vervolgens te kunnen overnemen of bij jezelf te kunnen veranderen.

3. NLP is een communicatietechnologie

NLP is ook een techniek voor doelgerichte communicatie. Daarbij zijn twee vragen van groot belang:

• hoe kunnen we iemand door middel van goede communicatie helpen te veranderen?
• hoe kunnen we zodanig met iemand communiceren dat we zoveel mogelijk informatie krijgen over de structuur van zijn ervaring ?


NLP is gericht op het bereiken van een hogere effectiviteit bij het communiceren, waarbij 'rapport', vertrouwen en wederzijdse betrokkenheid van essentieel belang zijn. In haar op NLP-principes gebaseerde praktische boek `Opleiden, trainen & Presenteren' beschrijft Cobi Brouwer in twee pagina's eenvoudig en kernachtig wat NLP is en doet. Ze stelt dat de NLP-patronen, -vaardigheden en -technieken gericht zijn op effectieve communicatie, persoonlijke ontplooiing en beter leren. Ze geeft verder aan dat NLP ons leert om onze zintuigen (de waarnemingskanalen waarlangs we leren) op praktische wijze te gebruiken.

NLP leert :

• hoe we onze hersens beter kunnen gebruiken
• hoe we gewenste resultaten kunnen bereiken
• hoe overtuigingen te beïnvloeden zijn
• hoe je tot een goed contact kunt komen
• hoe je op een elegante en effectieve manier kunt communiceren
• en hoe non-verbale lichaamstaal begrepen en gebruikt kan worden.


Bovendien wordt aangegeven dat bij dit alles de grootste waarde gehecht wordt aan respect en integriteit.


Meer informatie over NLP op https://www.healthymindandbody.nl/mind/nlp/


2 comments:

Anonymous said...

De site www.damcollection.com is de beste nederlandstalige website die ik ben tegengekomen!

Anonymous said...

Op de site van NLP4you zijn een aantal interessante zaken te vinden zoals een gratis e-boek en e-learning cursussen. Zie http://www.nlp4you.nl